Διατροφή κατά την περίδο των εξετάσεων

Διατροφή κατά την περίοδο των εξετάσεων

11/05/2011
από την Άννα Ευλογημένου

Οι εξετάσεις πλησιάζουν και ήδη οι μαθητές άρχισαν να προγραμματίζουν το διάβασμα τους για να καλύψουν την ύλη των μαθημάτων. Όλοι επιδιώκουν το καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο θα εξασφαλίσει στους τελειόφοιτους μία θέση στο Πανεπιστήμιο, και στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου ένα ξέχνιαστο καλοκαίρι. Εκτός από ένα καλά οργανωμένο διάβασμα, ο μαθητής θα χρειαστεί για σύμμαχο του μια σωστά σχεδιασμένη διατροφή, η οποία θα δράσει σαν φυσικό ‘ντοπάρισμα’ κατά τη διάρκεια της μελέτης, αυξάνοντας έτσι τις επιδόσεις του.  

Παρόλαυτα, στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι πέραν του 60% των μαθητών, μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου, έχουν σημαντικές διαφορές στο βάρος τους, με τους περισσότερους μαθητές να έχουν πάρει κιλά. Αυτό αντανακλά την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες τους την περίοδο αυτή. Οι αλλαγές που συνήθως παρατηρούνται είναι:

  • Το συνεχές «μασούλημα», αφού οι περισσότεροι μαθητές, κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, αναζητούν οτιδήποτε που θα είναι εύγεστο και λαχταριστό, έχοντας σαν αποτέλεσμα, στο τέλος των εξετάσεων, την αύξηση του σωματικού τους βάρος.
  • Τα βράδια, και μετά το τέλος μιας δύσκολης ημέρας με διάβασμα, επιζητούν αγαπημένα φαγητά ταχυφαγείας, όπως pizza ή χάμπουργκερ.
  • Καταναλώνουν πολλά αφεψήματα τύπου cola ή ενεργειακά ποτά, προκειμένου να τους δώσουν «ενέργεια» και «συγκέντρωση».
  • Λόγω της έντονης προσπάθειας του διαβάσματος παρατηρείται έλλειψη ή αποχή σωματικής δραστηριότητας.
  • Τέλος, δεν ενυδατώνονται αρκετά, προκαλώντας έτσι αφυδάτωση.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν τα πιο συχνά διατροφικά λάθη κατά την περίοδο των εξετάσεων. Τα λάθη οδηγούν με τη σειρά τους, συχνά σε προβλήματα, μερικά από τα οποία είναι και τα ακόλουθα:

  • Διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια – δυσκοιλιότητα). – Το πιο συχνό αίτιο είναι το άγχος, το οποίο προκαλεί διαταραχή των αντανακλαστικών της αφόδευσης, καθώς και η κακή διατροφή που υιοθετούν οι μαθητές την περίοδο αυτή.
  • Πονοκέφαλος. – Συνήθως οφείλεται στην αϋπνία, στο άγχος και στην υπερκόπωση.
  • Αϋπνία. – Προέρχεται κυρίως από την κακή πέψη, την κατανάλωση- κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες- αφεψημάτων με υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης, το άγχος και  την έντονη μελέτη λίγο πριν τον ύπνο.  
  • Αδυναμία συγκέντρωσης, ατονία και ζάλη. – Συνήθως οφείλεται από την κακή διατροφή, την αϋπνία και την υπερκόπωση.

Οι διαιτολογικές συστάσεις, για την εξεταστική περίοδο, που έχουν σαν στόχο τη μεγιστοποίηση της επίδοσης των μαθητών και την εξάλειψη των πιο πάνω προβλημάτων, είναι: δείτε εδώ