Προετοιμασία για τον Αγώνα

Προετοιμασία για τον Αγώνα

22/06/2012
 από την Άννα Ευλογημένου, διαιτολόγος – διατροφολόγος

 

Οι αγώνες πλησιάζουν και εκτός από την κουραστική και απαιτητική προπόνηση είναι καιρός να ασχοληθούμε με τους διατροφικούς στόχους των αθλητών πριν τον αγώνα. Το ενδιαφέρον μας φυσικά εστιάζεται στους παράγοντες που πρέπει να προβλεφθούν ώστε να μην περιορίσουν την αθλητική απόδοση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τέτοιοι είναι η εξάντληση των αποθεμάτων του γλυκογόνου από τον ασκούμενο μυ, η υπογλυκαιμία, η «κεντρική κόπωση» μέσω νευροδιαβιβαστών, η υπερθερμία, η αφυδάτωση, την υπονατραιμία και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Στη συνέχεια θα δούμε ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθήσουμε πριν τον αγώνα ούτως ώστε οι αθλητές να μπορέσουν να αποδώσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους.

Το πιο συνηθισμένο διατροφικό πρόβλημα σε ένα αγώνα είναι η αφυδάτωση. Στο αγώνισμα της κωπηλασίας ο αθλητής δεν είναι σε θέση να καταναλώσει την κατάλληλη ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την πλήρη αναπλήρωση των απωλειών, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία απώλεια σωματικών υγρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κάποιου βαθμού αφυδάτωσης στον αγώνα, άρα και την ανάγκη του αθλητή να ξεκινήσει τον αγώνα με όσο καλύτερα επίπεδα υδάτωσης.

«Έχει βρεθεί ότι η άσκηση που οδηγεί σε απώλεια υγρών της τάξης του 2.5% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει την ικανότητα εκτέλεσης άσκησης υψηλής έντασης σε βαθμό που φτάνει το 45%»

Επομένως ο αθλητής πρέπει να εξασφαλίσει την αποκατάσταση οποιασδήποτε απώλειας υγρών πριν από τον αγώνα, όπως είναι οι απώλειες από την τελευταία προπόνηση ή απώλειες λόγω καιρικών συνθηκών. Για την ταχεία απορρόφηση των υγρών σε αγωνίσματα με πολλούς διαδοχικούς αγώνες χρειάζεται ο αθλητής να ξεκινάει με σχετικά μεγάλο όγκο υγρών στο στομάχι του και στη συνέχεια να καταναλώνει περιοδικά μια ποσότητα υγρών που θα αναπληρώσει την ποσότητα που χάθηκε. Τέλος, πρέπει ο αθλητής να έχει ως γενικό κανόνα ότι η ποσότητα υγρών που οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να ανεχτούν είναι 300-400mL αμέσως πριν την έναρξη του αγώνα.

Κύρια αιτία για την εμφάνιση της κόπωσης κατά τη διάρκεια μίας παρατεταμένης άσκησης είναι η εξάντληση των σωματικών αποθεμάτων υδατανθράκων. Στόχος του αθλητή θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση των αποθεμάτων υδατανθράκων στους μύες

και στο ήπαρ πριν από τον αγώνα. Η διαδικασία της υπερφόρτισης υδατανθράκων είναι απλή, αφού περιλαμβάνει μια ημέρα με ανάπαυση ή ελαφριά προπόνηση πριν από τον αγώνα και διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες της τάξης του 65-70%. Παρ όλα αυτά, πολλοί είναι οι αθλητές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν δίαιτα η οποία να περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες υδατανθράκων.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τελευταίο γεύμα 1-4 ώρες πριν τον αγώνα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό γιατί έχει ως στόχο:

* τη συνέχιση της αναπλήρωσης των αποθεμάτων μυϊκού γλυκογόνου, ειδικά όταν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί,

* την αναπλήρωση των αποθεμάτων ηπατικού γλυκογόνου, κυρίως όταν ο αθλητής έχει αγώνα το πρωί και τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί από την νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας,

* την βέλτιστη κατάσταση υδάτωσης και

* την πρόληψη εμφάνισης αισθήματος πείνας κατά την διάρκεια του αγώνα.

Για τους αθλητές της κωπηλασίας καλό θα ήταν να αποφύγουν την κατανάλωση υδατανθράκων την τελευταία ώρα πριν τον αγώνα.

Καλή επιτυχία !!!